Basiscursus | sterk met geld

Inburgeraars

De cursus Sterk met Geld wordt aangeboden door het Amronis Instituut in samenwerking met de Sterk met Geld Academie. 

INBURGERAARS LEREN OVER DE THEMA’S

√   Basis geldzaken in Nederland

√   Inkomsten en vaste lasten

√   Toeslagen – zo werkt het

√   De zorg(verzekering) – wat wel kan

√   Van uitkering naar arbeid

√   Basis budgetteren

PLUS

√   3 jaar toegang tot de online leeromgeving

 Digitale tools voor geldzaken

De lessen worden in groepsverband klassikaal gegeven in combinatie met een online leeromgeving. Online zijn de lessen opnieuw te bekijken zo vaak als nodig is. 

Startdatum | verschillende data

Sterk met Geld

Participeren is ook om kunnen gaan met geldzaken en geldzorgen. Als nieuwkomer beheers je niet gelijk de Nederlandse wet- en regelgeving om je financiële huishouding goed te kunnen regelen.

Deelnemers leren de basis  van een financieel gezonde huishouding. Zij krijgen inzicht en overzicht hoe het hier in Nederland werkt met geldzaken en geldzorgen. Zij worden wijzer en vaardiger in het versterken van de financiële huishouding en het voorkomen van geldzorgen

Deelnemers kunnen zich voor verschillende data aanmelden voor de cursus Sterk met Geld

De eerstvolgende cursus start over…

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Dit is de inhoud van de training

Les 1 | Basis geldzaken in Nederland

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur 

Je neemt kennis van de Nederlandse mentaliteit, houding en gedrag om op een juiste wijze om te gaan met geldzaken en geldzorgen. Assertiviteit en planmatig handelen met betrekking tot de post en actief hierop handelen, krijgen de aandacht.

Les 2 | Inkomsten en vaste lasten

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur

De inkomsten en vaste lasten worden inzichtelijk gemaakt. Een overzichtelijke administratie wordt gezamenlijk opgezet. Digitaal bankieren en het bijhouden van een kasboek komen aan bod. Hoe kan je de inkomsten verhogen en de vaste lasten verlagen, zodat er meer geld overblijft om te sparen en ervan te leven? 

Les 3 | Toeslagen – zo werkt het

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur

Deze les leert jou hoe toeslagen werken. Hoe kan je voorkomen dat je terug hoeft te betalen of te weinig ontvangt? Je leert via handige digitale tools je toeslagen controleren. Indien nodig worden de toeslagen gezamenlijk gecorrigeerd. 

Les 4 | De zorg(verzekering) – wat wel kan

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur

Het zorgsysteem in Nederland wordt toegelicht. Welke dekkingen zijn verzekerd vanuit de basis-, aanvullende- en tandarts verzekeringen? Hoe bepaal je je eigen zorgbehoefte en hoe stem je jouw zorgverzekering hierop af? Het kunnen budgetteren van zorgkosten zoals het eigen risico bedrag leer je in deze les.

Les 5 | Van uitkering naar arbeid

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur

Van een uitkeringssituatie naar loon uit arbeid. Alle belangrijke regels hieromtrent en de financiële impact ervan waar je rekening mee dient te houden, worden behandeld. Hoe lees je een loonstrook en wat houden (financiële) secundaire arbeidsvoorwaarden in? Hoe ga je een gesprek aan over geldzaken met je werkgever? 

Les 6 | Basis budgetteren

Op locatie | 10.00 – 12.00 uur

Het nut en de noodzaak van budgettering is niet te ontkennen. Inzicht en basisvaardigheden in het budgetteren komen aan bod. Het (digitaal) kunnen bijhouden van je budgetplanning is een belangrijk onderdeel van deze les. 

Dit is allemaal inbegrepen bij de cursus

1. Persoonlijke

leeromgeving

Een eigen online leeromgeving waar een deelnemer altijd toegang tot heeft. In één oogopslag zie je welke modules er afgerond zijn. Leren in alle vrijheid.

2. Terugkijken

lessen

Is er een les gemist of wil de deelnemer een les terugkijken? In de online leeromgeving is dit altijd mogelijk.

3. Werkboeken

Online

Voor iedere les zijn er samenvattingen, opdrachten en allerlei extra’s in de overzichtelijke werkboeken terug te vinden.

4. Eigen besloten

Community

In de besloten groep kan de deelnemer  contact leggen met mede cursisten en de docent. Verhalen delen, tips uitwisselen en elkaar ondersteunen.

5. Wekelijkse

vragenuurtje

Iedere week is er een online live vragenuurtje. Je kunt hier je vragen stellen aan je docent en aan elkaar.

6. Certificaat

 na afloop

Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Onze cursisten krijgen extra aandacht

01

Kennis is macht

Hoe meer kennis een deelnemer bezit, hoe beter hij of zij in zijn of haar vel gaat zitten. Want zij hoeven niet voor alles op iemand te wachten die hen gaat vertellen hoe het zit. Door deze cursus worden geldzaken, gezondheid, zelfvertrouwen en positie binnen de maatschappij direct of indirect positief beïnvloed. Een financieel sterk leven is een gezond en vreugdevol leven. Wij nemen de eerste stap samen met de deelnemers in het financieel zelfredzaam zijn.

02

Kraak het geheim

Deelnemers krijgen veel praktische tips. Het geheim van een gezonde en financieel sterke huishouden wordt stap voor stap uiteengezet. Deze training is niet luisteren en na een tijdje weer vergeten. Tijdens de training krijgen deelnemers veel handvatten en toegang tot handige (digitale) tools. Deze zijn per direct toepasbaar in de eigen situatie. 

03

Gelijk resultaat

Wij garanderen resultaat. Het is te merken dat het zelfvertrouwen omhoog gaat, te zien dat er gelijk actie wordt ondernomen om geldzaken aan te pakken, de touwtjes worden meer in handen genomen en stress voor het onbekende neemt af. Het  besteedbaar inkomen aan het einde van de maand gaat omhoog. Deelnemers krijgen stap voor stap de controle over hun eigen financiën.

04

Ogen worden geopend

Het is essentieel dat je het maatschappelijke en financiële systeem omtrent geldzaken in Nederland door hebt. Meeste deelnemers voelen zich net Alice in Wonderland. Na deze cursus krijgen ze de basis van het systeem door. Hoe je je eigen geldzaken regelt, hoe je communiceert en vooral hoe je jezelf beschermd tegen allerlei financiële risico’s. Er wordt straks anders naar geldzaken gekeken. Geldzaken worden anders gewaardeerd. Het beslissingsproces zal veranderen in situaties waar financiële keuzes van belang zijn. Er staat na de cursus een financieel sterker persoon die zich iets zekerder voelt om zelfstandig zijn of haar geldzaken te regelen.

05

3 Jaar toegang

Inderdaad, eenmaal deelgenomen aan de cursus, 3 jaar het recht op toegang tot alle lesmaterialen. Structureel zullen de lessen worden geupdated. Geldzaken zijn heel dynamisch. De deelnemer wordt op de hoogte gehouden van alle veranderingen. Binnen de community kan de deelnemer zichzelf scherp houden.

Je krijgt de juiste ondersteuning

CERTIFICAAT

Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname. Deze voegen we eenvoudig toe aan het LinkedIn profiel van de deelnemer

We helpen de deelnemer om een LinkedIn profiel op te maken

WE STAAN ALTIJD VOOR ONZE CURSISTEN KLAAR

Als er vragen zijn gedurende de cursusperiode, zijn wij bereikbaar voor onze deelnemers via een speciaal in het leven geroepen WhatsApp nummer

De docent staat altijd klaar.

BLIJF UP TO DATE

Regelmatig veranderen de wet- en regelgeving omtrent geldzaken. 

Jaarlijks wordt alles geactualiseerd.  Alle deelnemers krijgen in de lengte van jaren toegang tot de nieuwste versies.

Inclusief Community

Deelnemers ontmoeten gelijkgestemden, delen ervaringen en staan vooraan bij nieuwe initiatieven. Daarnaast is er ieder week een live Q&A. Dit is een online moment waarbij alles gevraagd mag aan de docent en de community. Het is nooit verplicht en deelnemers zijn altijd welkom.

3 JAAR TOEGANG

Deelnemers krijgen 3 jaar lang onbeperkt toegang tot al het lesmateriaal, hand-outs, werkboeken, de community en de wekelijkse live vragenuurtje.

Ervaringen van cursisten

Mijn man en ik komen uit Syrië. Daar heb ik mij nooit zorgen hoeven te maken over geld. Mijn man regelde alles. Hier in Nederland dacht ik dat het op dezelfde manier zou gaan.

Mijn man vond het heel moeilijk om geen zicht en geen controle te hebben over onze financiën. Voor alles hadden wij hulp nodig. Hij wist gewoon niet hoe je alles moest doen. Voor het eerst maakte ik mij zorgen over hem.

Samen met mijn man heb ik de cursus Sterk met Geld gevolgd. Eerlijk gezegd zagen wij in eerste instantie ertegen op. Al gauw werden wij enthousiast tijdens de eerste les. Het werd heel rustig uitgelegd en wij konden vragen stellen. Mijn man begreep alles veel sneller dan ik. Het belangrijkste voor mij is dat ik mij niet afzijdig hou thuis. Hij staat er niet meer alleen voor. Tuurlijk, hij doet nog steeds onze financiën. Maar ik sta wat dichterbij bij hem.

Maryam - 48 jaar - uit Syrië

Moeder van 3 kinderen, (vertaald naar het Nederlands)

Mijn vriendin Inara heeft mij meegenomen naar deze training over geld. Ik weet nu wat ik moet doen met mijn post. Vaak begrijp ik nog steeds niet wat er in staat, maar ik laat het nu niet meer ongeopend in de kast liggen. Ik maak het gelijk open en leg het klaar voor mijn vriendin. Ik kijk met haar mee en ze legt mij dingen uit. Soms weten we het allebei niet (gelach).

Tijdens de lessen hebben we heel erg gelachen. Ik vond het heel fijn dat er meer mensen waren met dezelfde problemen. 

Farasha - 32 jaar - uit Syrië

Is sinds 2015 in Nederland

In het asielzoekers centrum liet ik alles aan mijn begeleiders over. Ik wilde wel alles weten, maar ik zag het nut ervan niet in. Want ik kon niks anders dan wachten op een woning. 

Nu woon ik zelfstandig, maar nu wel met heel veel Eritrese jongeren van mijn leeftijd in een soort jongeren complex. Ik heb nog geen baan. Wil wel heel graag werken. Het is heel fijn om te weten waar ik op moet letten als ik ga werken. Tijdens de cursus kon ik wel vragen stellen.

Ik moet nog veel leren over geld hier in Nederland, maar ik ben blij dat ik nu al de basis heb geleerd. Budgetteren blijf lastig omdat je discipline nodig hebt. Ik doe mijn best.

Het fijnste vond ik dat alles wat de docent vertelde, vertaald werd in mijn eigen taal door een tolk die ook aanwezig was.

Awate - 25 jaar - uit Eritrea

Woont in een woongroep voor jongeren, (vertaald naar het Nederlands)

Ik ben al 7 jaar in Nederland met mijn gezin. Het moeilijkste vind ik om te blijven werken. Ik krijg geen vaste baan. Daarom gaat mijn inkomen vaak omhoog en omlaag. Elke keer kloppen mijn toeslagen niet en ik moest al veel terugbetalen afgelopen jaren. Ik begreep het gewoon niet. 

Tijdens de cursus was ik vooral benieuwd naar de toeslagen. Hoe werkt het nu? En hoe kan ik dit goed regelen? Ik vond de uitleg heel goed. Nu begrijp ik hoe het werkt. Ik weet ook nu waar ik op moet letten. Eigenlijk heel simpel. Elke keer dat mijn inkomen verandert, moet ik meteen ook mijn toeslagen veranderen. 

Ook realiseerde ik mij dat ik sneller hulp moet zoeken bijvoorbeeld bij een maatschappelijke werker hier. Ik ben wel blij met de cursus. Ik zou het iedereen aanbevelen. Vooral de jongere mensen.

Habtom - 52 - uit Eritrea

Vader van 2 kinderen, (vertaald naar het Nederlands)

Wat staat er in het werkboek en waar kan ik deze vinden?

In het werkboek staat kort en bondig alle informatie, die tijdens de les is gegeven. Zo hoeven de deelnemers niet heel hard mee te schrijven. Het is te vinden in de online leeromgeving.

Wanneer en hoe vaak zijn de lessen?

Gedurende 6 weken krijgen deelnemers wekelijks les. Daarnaast kunnen de thuisopdrachten in eigen tijd en tempo gemaakt worden. Dit kan 30 tot 45 minuten per week in beslag nemen.

Waar wordt de cursus gehouden? 

De cursus wordt op locatie gegeven. Zowel via de site van Amronis Instituut als via SterkmetGeldAcademie.nl is in te loggen in de online leeromgeving. Deelnemers ontvangen persoonlijke inloggegevens. Het is mogelijk om de lessen terug te kijken op de laptop, tablet of smartphone.

SINDS 2014 EEN BEGRIP IN AMSTERDAM EN PURMEREND

De Sterk met Geld Academie verzorgt zowel in opdracht van de gemeente Purmerend en Beemster als de gemeente Amsterdam preventieve financiële zelfredzaamheidstrainingen voor verschillende doelgroepen zoals inburgeraars, statushouders en verschillende financieel kwetsbare groepen.

Sterk met Geld Academie zet zich in voor een gelukkig en gebalanceerd leven voor iedereen. Hier dragen wij aan bij door elk persoon en huishouden financieel sterk(er) te maken. 

Dit doen wij door groepstrainingen en individuele financiële hulpverlening. Al onze diensten hebben een preventieve functie op het gebied van geldzorgen en geldzaken. Sinds 2012 hebben wij ruim 3200 cursisten getraind en meer dan 600 huishoudens individueel geholpen.

De feiten liegen er niet om: 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft te maken met financiële zorgen. Ruim 5.000.000 (vijf miljoen) heeft geen eens een buffer van € 5.000,-. En 1/3 van de jongeren start na hun schoolleven met een schuld van gemiddeld € 30.000,-. Geen kinderarmoede in Nederland? Think again! (Dit blijkt onder andere uit het rapport ‘gedragsbewust beleid in het sociaal domein’ – Platform 31). 

Sterk met Geld Academie gaat de strijd aan met onwetendheid en verkeerd aangeleerd gedrag wat betreft geldzaken en financiële risico’s. Met aandacht voor feiten, gedrag en mindset. Gewoon, sterk met geld.

DE DOCENT, ISMAIL CANGA

DE DOCENT, ISMAIL CANGA

Op mijn 21ste kwam ik in aanraking met de financiële branche. Ik werkte voor een verzekeraar op de afdeling ‘pensioenen en lijfrenten’. Dagelijks had ik volwassenen aan de lijn die amper iets wisten over hun pensioenopbouw. Dat vond ik heel vreemd. Volwassenen zouden dit soort zaken moeten weten. Toch?

Zelf kom ik uit een gastarbeidersgezin. Mijn ouders hadden totaal geen idee hoe geldzaken in Nederland geregeld waren. Ze werkten hard, met tijden verdienden ze veel en gaven het ook net zo makkelijk uit. Later in mijn tienerjaren merkte ik op dat ze weinig kennis hadden van geldzaken. Hierdoor raakten ze in geldproblemen, wisten niet wat hun (consumenten)rechten waren, konden geen stappen zetten om hun lange termijn doelen te behalen en misten ze vaak mooie kansen.

Na vele jaren gewerkt te hebben voor een verzekeraar, een hypotheekverstrekker en voor instanties binnen het sociale domein, had ik genoeg gezien en meegemaakt om tot een besef te komen. Om financieel voldoende zelfredzaam te zijn en een financieel sterke toekomst op te kunnen bouwen, moest je het ‘systeem’ ontcijferen die wij in Nederland hebben over geldzaken. Hiervoor moest je financieel taalvaardigheid zijn, je financiële competenties ontwikkelen, assertief zijn, kennis hebben van zaken en boven alles, de juiste mindset hebben.

Ik maakte het mijn persoonlijke missie van om alles te willen ontcijferen. Het was en is nog steeds een hele studie op zich. Nog steeds vind ik het heel opmerkelijk, dat we voor alles een diploma nodig hebben om ergens te kunnen werken. Maar voor één van de belangrijkste taken in ons leven, het managen van ons financieel leven, is er geen enkel diploma nodig. Sterker nog, er wordt totaal geen aandacht aan besteed in ons onderwijssysteem.

Sterk met Geld Academie is mijn passie en ik vind het leuk om het te doen. Ik haal er veel voldoening uit om mensen wijzer te maken over zaken die er aan toe doen. Uiteindelijk willen we allemaal een mooi leven. Laat geldzaken in je voordeel werken. Ik leer je hoe.

Vragen?

M:  info@amronis.nl

T: 0299 – 78 52 78

Whatsapp: 06 – 878 26 862

Sterk met Geld Inburgeraars is een aanbod van Amronis Instituut in samenwerking met de Sterk met Geld Academie.

Privacy verklaring

Klachtenprocedure

Algemene voorwaarden

 

Volg ons op